Houtskelet : Passief woning

De term "Passiefhuis" verwijst naar een constructiestandaard voor gebouwen met een comfortabel binnenklimaat zowel in de zomer als in de winter zonder conventioneel verwarmings- of koelsysteem. Het meest verassende aan een passiefhuis is wellicht dat het geen traditioneel verwarmingssysteem heeft. Toch blijft de temperatuur er optimaal in de winter en in de zomer. Het bouwen van zo'n huis vraagt de juiste kennis en ervaring. Wij beschikken over alle nodige knowhow en realiseren passiefhuizen die aan alle wettelijke voorschriften voldoen. Wist u dat een passiefhuis tien keer minder energie verbruikt dan een gemiddelde woning?

Een passiefhuis heeft een bruto-verbruik voor ruimteverwarming van <15kWh per m2 vloeroppervlakte per jaar. Warmteverliezen worden beperkt door een doorgedreven isolatie van de constructie en dit zowel in de vloer, ramen, wanden en dak. Verder is een luchtdichte en damp-open opbouw heel belangrijk. Tenslotte zorgt een gecontroleerde ventilatie met warmterecuperatie (rendement <80%) voor een zeer beperkt warmteverlies.

Een passiefhuis verliest bijna geen warmte. Wij waarborgen u dat zowel de isolatie als de luchtdichting perfect geplaatst worden en dus optimaal effect hebben. De muren voorzien we van 30 cm cellulose isolatie en het dak zelfs van 40 cm of meer. Toch leidt dit niet tot extra ruimteverlies. Immers, de isolatie wordt aangebracht in het onmisbare houten frame. Bovendien is de aansluiting van de dakisolatie met de muurisolatie heel gemakkelijk te maken. Als we metselwerk boven ramen of overkragingen ophangen, is dit automatisch vrij van koudebruggen. Bij een klassiek systeem is dit moeilijk omdat het ophangsysteem dan door de isolatie naar de massieve muur loopt. Ook het buitenschrijnwerk is bijzonder belangrijk in een passiefhuis. Wij plaatsen enkel in Duitsland gecertificeerde ramen en deuren. De ramen, en eventueel deuren, bestaan uit driedubbel glas en hebben een U-waarde van 0.6Wm²K. Het raam in zijn geheel heeft een U-waarde lager dan 0.8Wm²K. We voorzien ook de nodige zonneschermen om in de zomer de hitte buiten te houden

Warmtewinst daarentegen wordt gecreeërd door een compacte vormgeving van het bouwvolume. Vervolgens is een optimale oriëntatie van het gebouw t.o.v. de zonnestand heel belangrijk. Dit kan bekomt men bijvoorbeeld door grote ramen aan de zuidkant te plaatsen onder een grote dakoversteek. Interne warmtewinsten van personen en electrische apparaten en een compacte verwarmings-verluchtingscentrale zorgen eveneens voor het genereren van een warmtewinst.

De energiecomsumptie bij passiefhuizen is 4 keer lager dan bij een gemiddelde nieuwbouwwoning, gebouwd volgens de huidige standaard.