Houtskelet : Lage energiewoning

We spreken van een lage-energiewoning als de totale energievraag voor de verwarming en verkoeling van een woning kleiner is dan of gelijk is aan 30 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte. Andere manieren om een lage-energiewoning te herkennen, zijn een E-peil lager dan 60 en een K-peil niet hoger dan 33. Een lage-energiewoning is met andere woorden een woning waarbij allerlei maatregelen getroffen zijn om het energieverbruik sterk te beperken. Zo is de oriëntatie vaak noord-zuid gericht, het bouwontwerp is compact en de woning is goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd.

Een lage-energiewoning verliest bijna geen warmte. Wij waarborgen u dat zowel de isolatie als de luchtdichting perfect geplaatst worden en dus optimaal effect hebben. De muren voorzien we van 19,5 cm cellulose isolatie en het dak zelfs van 30 cm of meer. Toch leidt dit niet tot extra ruimteverlies. Immers, de isolatie wordt aangebracht in het onmisbare houten frame. Bovendien is de aansluiting van de dakisolatie met de muurisolatie heel gemakkelijk te maken. Als we metselwerk boven ramen of overkragingen ophangen, is dit automatisch vrij van koudebruggen. Bij een klassiek systeem is dit moeilijk omdat het ophangsysteem dan door de isolatie naar de massieve muur loopt. Ook het buitenschrijnwerk is bijzonder belangrijk in een lage-energiewoning. Wij plaatsen houten, PVC of ALU ramen en deuren. De ramen, en eventueel deuren, bestaan uit driedubbel glas en hebben een U-waarde van 0.7Wm²K. Het raam in zijn geheel heeft een U-waarde lager dan 0.9Wm²K. We voorzien ook de nodige zonneschermen om in de zomer de hitte buiten te houden

Het energieverbruik van zo'n lage-energiewoning ligt tot vier keer lager dan het energieverbruik van een traditionele woning. Het houtskelet laat namelijk toe om extra en meer efficiënt te isoleren. Hout bezit verder van natura over uitstekende thermische isolatiewaarden. Koudebruggen worden bij houtskeletbouw tot een minimum herleid.

Wij hebben onze kantoren gerealiseerd volgens het principe ‘Lage energiewonig’. Door deze ervaring kunnen wij u het juiste advies geven bij de realisatie van uw project.